Jeg har aldri brukt cannabis på jobb, men min arbeidsgiver vil ikke ha meg på jobb, så lenge jeg har positive verdier på THC

Jeg har brukt cannabis i 25 år. I starten som tidsfordriv, men etterhvert oppdaget jeg at det ga meg så mye mere enn det. Jeg har alltid opplev en slags uro, en propell inni meg som aldri stopper, en rastløshet som er inni mellom utmattende og energikrevende. Cannabis demper disse symptomene. 

Da jeg var 14 flyttet jeg til Norge, og utviklet tunge rusproblemer. Etter 10 år som heroinist, sluttet jeg på egen hånd med hjelp av illegale medisiner og mennesker som trodde på meg. I løpet av disse årene fikk jeg diagnoser som PTSD, narkomani, depresjon, angst. Gatelivet var tøff, hospitslivet var ikke bedre, sult, usikkerhet, ensomhet, stigmatisering, utestenging, livet var håpløst og tom. At jeg var døden nær gjorde at jeg bestemte meg for å slutte, og gjorde det. 

Cannabis var da noe som lindret andre abstinenssymptomer, jeg fikk slappet. Etterhvert startet jeg på skolen, livet snudde radikalt. Jeg avsluttet med topp karakterer, en av de beste i mitt kull. Jeg satte meg mål, og nådde dem hvergang. Jeg utdannet meg til Helsefagarbeider, og fikk jobb på <…… >sykehus. Jeg elsker jobben min, og jeg får gang på gang gode og varme tilbakemeldinger fra pasienter og kolleger. Jeg vet det er dette jeg ble født til å gjøre, så målet nå er sykepleiestudie.

Desverre hadde jeg et tilbakefall på opiater, og sakte men sikkert begynte jeg å miste kontrollen. Jeg hadde vært nykter i 10 år, og dette ble an av de verste opplevelsene jeg har hatt på lenge. Heldigvis har jeg en fastlege som har vært støttende, og som ikke har valgt å melde meg til myndighetene. Jobben min fikk vite dette, og jeg ble nødt til å sykemelde meg. Nå får jeg substitusjonmedisin, men min arbeidsgiver vil ikke ha meg på jobb, så lenge jeg har positive verdier på thc. 

Jeg har aldri brukt cannabis på jobb, jeg er den samme som før, men jeg opplever nå å bli utestengt fra min jobb, på grunn av at jeg røyker cannabis. Etter å ha brukt cannabis i 25 år, er det desverre ikke bare bare å slutte, og til å med legen min frarådet meg dette. Jeg skjønner at jeg er helsepersonell, men ved å røyke cannabis kvelden før jeg skal på jobb, setter jeg ingen liv i fare, å påstå det er bare idiotisk. 

Cannabis hjelper meg, jeg har hatt traumatiske opplevelser, men cannabis har hjulpet meg å fordøye det. Har heller hatt ingen behov for beroligende eller sove medisin, før nå… Nå er jeg hjemme, uten jobb, det som er noe av det viktigste for å klare å holde seg nykter. Usikkerhet råder, og jeg vet ikke om jeg får jobben min tilbake. 

Jeg har respekt for loven jeg må forholde meg til, men opplever som lite hensiktsmessig å kreve at jeg slutter å innta cannabis i min fritid. Avholdkravet til helsepersonell sier at man ikke kan innta noe form for rusmidler 8 timer før vakten starter, men siden thc sitter i blodet lengre enn det, så blir dette problematisk. THC verdier i blodet sier ingenting om virkning eller hvor vidt man er påvirket av det. Så nå handler ikke dette om min tilbakefall, og sidemisbruk med opiater, men det handler om at jeg røyker cannabis og det er ulovlig.

Kvinne, 37, Oslo


Har du en historie å dele? Send gjerne inn her >>

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s