Det offentlige prøver å hjelpe ungdom, men det skaper problemer og ubehag for en som ikke trenger hjelp

Som 19 år student i November bestemte jeg meg for å innta LSD for å få forståelse over min egen psyke og øke empati. Dette endte opp med at jeg hadde en god erfaring i boligen til samme person som ga meg dette stoffet, allikevel endte politiet opp med å banke på døren til vedkommende da naboen i overetasjen hadde meldt ifra om en mistenkelig lukt.

Politiet inntok seg i leiligheten med en gang vedkommende åpnet døren, uten fremvisning av riktige dokumenter og ransakelsesordre ble jeg i en fase av usikkerhet anholdt og videre satt i håndjern.

Mitt kroppsspråk og min atferd under denne prosessen var reservert og ordene jeg formulerte var i god hensikt om å vise hvorfor jeg var der (selv om de ikke var velformulert i møte med offentlig tjenestemann). Allikevel kunne jeg ikke innrømme å ha inntatt stoffet LSD da det ville ha medført tvangsinnleggelse på psykiatrisk sykehus, i denne fasen hvor jeg ikke var i mitt eget hodet innrømmet jeg at jeg hadde inntatt cannabis (selv om det ikke var tilfellet akkurat den dagen) for å kunne slippe unna bot og ikke få merknad på rullebladet.

De to utfallene for den dagen ville vært katastrofal for min egen psyke da begge innebar tvang i en ruset tilstand: tvangsinnleggelse eller urin/blodprøve ved tvang på legevakten. Etter jeg godtok dette ble jeg tatt inn i Bergen Kommune sitt program ‘Tidlig Ute’ ment som et alternativ for straff for de under 25 år som har blitt tatt med narkotikarelaterte lovbrudd og har innrømmet straffeskyld og godtatt hjelp som betingelse.

Det jeg kan si om programmet som jevn cannabisbruker er at det stigmatiserer en livsstil som ikke er usunn for alle individer. De ansatte gjør sitt beste for å hjelpe meg med det jeg ville trengt av psykologtjenester, hjelp til å søke jobb og hjelp med andre spørsmål en ungdom med problemer ville hatt. Dilemmaet for meg er at jeg ikke har disse problemene de vektlegger og har endt opp i en posisjon hvor jeg må stakkarsliggjøre meg selv for å virke deltakende i programmet, hvis ikke kan det resultere i at mange fremtidige muligheter med f.eks jobb og reise kan bli holdt unna meg hvis jeg ender opp som ikke-deltakende og får bot og prikk fra politiet.

Alt i alt må jeg si at det offentlige prøver å hjelpe ungdom i henhold til de opplysningene og faktaene de sitter med om rusmidler og cannabis, men at det ender opp med å skape problemer og ubehag for en person som ikke trenger hjelp og som må møte opp på jevnlig basis til et program der jeg ikke gjør annet enn å ta opp plass for noen andre som kunne trengt det mer enn meg.

Jeg vil også dele at jeg har mistet retten til å ta oppkjøring på ubestemt tid pga. ugyldig vandelsattest fra politiet og har også ikke fått et dokument tilsendt som varsler om dette.

Mann, 19, Hordaland


Illustrasjonsbilde: Daniel Reche from Pixabay


Har du en historie å dele? Send gjerne inn her >>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s